NZ-myndigheterna utnyttjar $ 90 miljoner från påstådd Bitcoin tvättmaskin Alexander Vinnik

Nya Zeelands polis har återvunnit 90 miljoner dollar i tillgångar som enligt uppgift hör till den påstådda tvättmannen Alexander Vinnik.

NZ-myndigheterna utnyttjar $ 90 miljoner från påstådd Bitcoin tvättmaskin

Nya Zeelands polis har återvunnit 90 miljoner dollar kopplade till ärendet mot misstänkt Bitcoin-tvättmaskin Alexander Vinnik.

Enligt Jared Savage på Nya Zeeland Herald har polisens återställningsenhet fryst ungefär 140 miljoner NZD (90 miljoner dollar) som kontrolleras av ett företag i samband med utredningen av Vinnik.

Policichef Andrew Coster berättade för publikationen att de lokala myndigheterna hade samordnat med Förenta staternas inkomster för att hantera de förlorade medlen.

Pengarna som återvinns är „sannolikt att återspegla vinsten från offren för tusentals, om inte hundratusentals, människor globalt som ett resultat av cyberbrott och organiserad brottslighet“, enligt Coster.

Penningtvätt och arrestering

Vinnik anklagades för att ha tvättat 300 000 Bitcoin Lifestyle – helt och hållet 4 miljarder dollar – under sex år genom BTC-e, ett av världens största kryptobörser på den tiden. Några av de illa erhållna medlen kan till och med komma från det ökända hacket av det Japansbaserade kryptobörsen Mt. Gox.

Den ryska medborgaren känd som „Mr. Bitcoin“ arresterades under en semester i Grekland 2017 och utlämnades till Frankrike tidigare i år. Från presstiden är Vinnik fortfarande i Frankrike och väntar på anklagelser om penningtvätt, utpressning och konspiration, men skulle kunna utlämnas till USA eller hans hemland Ryssland.